20.06.2019

Wandeltip langs de wildromantische Hoegne

Wandelen en genieten in het Hoegnedal: de betovering van een bergbeek in de Hoge Venen. Een wandeltip van natuurgids Lothar Menzel.

Deze toer is een van de geliefdste wandelingen in Oost-Belgie. Het ruisen van de Hoegne, een natuurlijke beek,  is voortdurend aanwezig, een waar feest voor oog en oor. Opkomende vermoeidheid in de benen zal snel weer verdwijnen, temeer daar boomwortels, gladde stenen en waterplassen oplettendhied bij het wandelen vereisen.

Tussen het startpunt van de „Promenade de la Hoegne“  aan de „Pont de Belheid“ in Sart (Jalhay) en het eindpunt bij de „Pont du Centenaire“ ligt een afstand van 5 spannende kilometers en 250 hoogtemeters. 120 jaar geleden werd deze weg aangelegd, die wij vanuit het dal omhoog volgen. Soms zijn we aan de ene kant van de beek, soms aan de andere kant, omdat het dal hier erg smal is.  We komen voorbij kleine watervalletjes, cascades en stroomversnellingen. De weg omhoog langs deze dynamische beek gaat vlot en komfortabel door de vele staalkabels en andere klimhulpen en houten bruggetjes. Het laatste deel van de wandeling naar de Pont du Centenaire laat ons een zacht glooiend landschap zien.

Zodra wij de Pont du Centenaire bereikt hebben – een filigrane betonkonsruktie die in 1930 gebouwd werd om het 100 jarig bestaan van het Koninkrijk Belgie te gedenken – liggen fascinerende waterpartijen achter ons met als hoogtepunt een uitkijkpost die in de beek zelf  gebouwd is, zodat wij  een vrij uitzicht hebben op meerdere, na elkaar liggende watervalletjes, de  „cascadelles“.

Laat nu ook nog de zon haar licht over deze wilde natuur strijken,  dan fonkelt  het water tussen de donkere rotsen en de vele stenen trappetjes in schitterend licht. Een wel heel bijzondere beleving van de natuur.