1.02.2024

Natuurnetwerk Oost-België Uitheemse soorten in de dieren- en plantenwereld

Woensdag 28 februari 2024, Sport- en Vrijetijdscentrum Worriken, tijd: 19u30, in de Mozartzaal

Invasieve uitheemse soorten zijn organismen (dieren of planten) die opzettelijk of onopzettelijk door de mens zijn gekoloniseerd buiten hun natuurlijke habitat. “Invasief” verwijst naar het feit dat hun verspreiding in de nieuwe omgeving uiterst schadelijke gevolgen heeft voor de biodiversiteit of de functionaliteit van onze ecosystemen.
De introductie van uitheemse soorten in Europa is geen nieuw fenomeen. Maar niet alle soorten zijn invasief en een bedreiging voor de biodiversiteit.
Door de sterke toename van handelsrelaties en de grote vraag naar exotische dieren en planten blijft de bedreiging voor het milieu groeien. Soms veroorzaken deze soorten gezondheidsproblemen bij mensen of dieren.
Invasieve soorten zijn dus een wereldwijd probleem geworden. Naast de directe vernietiging van habitats worden invasieve soorten wereldwijd gezien als de op één na belangrijkste oorzaak van biodiversiteitsverlies. Economisch gezien veroorzaken uitheemse soorten aanzienlijke schade, die in Europa oploopt tot ongeveer 13 miljoen euro. Tegenmaatregelen slokken enorme sommen geld op en hebben meestal weinig kans van slagen.
Gerhard Reuter (AVES-Ostkantone) zal op deze avond over het probleem spreken en de gevolgen illustreren aan de hand van geselecteerde voorbeelden.

De toegang is gratis.

Neem voor informatie contact op met Aves-Ostkantone: 080/340246 of gerhard@aves-ostkantone.be