4.02.2019

Hoge Venen tot meest favoriete cultuurerfgoed van Wallonië gekroond

Eind januar werden in het brusselse kasteel „La Hulpe“ de winnaars bekend gemaakt van de wedstrijd „Le Patrimoine préféré des Wallons”, oftewel het meest favoriete toeristische cultuurerfgoed van de Walen. In de categorie „Cultuurerfgoed Natuur“ bereikten de Hoge Venen de eerste plaats.

„Wij zijn erg verheugd, dat de Hoge Venen uit alle deelnemers tot een van de populairste toeristische attracties in Wallonië werden gekozen“, zei Sandra De Taeye, directrice van de Tourismusagentur Ostbelgien, de regio waartoe de Hoge Venen behoren. Vooral in de winter en in de vakantieperiodes trekken de Hoge Venen veel natuurliefhebbers en wandelaars. Ook Signal de Botrange, het hoogste punt van België, hoort tot dit natuurreservaat in de regio Eifel-Ardennen.

De Hoge Venen zijn een uniek gebied in de noordelijke breedten – met een moeras- en heidelandschap, dat verder uitsluitend op meer noordelijk gelegen breedtegraden voorkomt – of in veel hogere streken. Door dit unieke kenmerk onderscheiden de Hoge Venen zich van alle andere toeristische natuurgebieden. „Welkom in de ruige tuin van Europa“ is de toeristische slagzin voor de regio. De Hoge Venen voldoen hier bij uitstek aan.

De wallonische minister voor Cultuur René Collin riep deze wedstrijd november 2018 in het leven in het kader van „Het europese jaar van de cultuur 2018“. Via de website https://agencewallonnedupatrimoine.be hadden de bewoners van Wallonië de mogelijkheid uit de 30 meest geliefde plaatsen en bestemmingen, verdeeld in zes categorieën, te kiezen en te stemmen. De individuele toeristische cultuurgoederen waren door een vakjury uitgekozen.